HABERCİ

HAYATA GERİ DÖN

YAZAR : Işıl Yıkılmaz

28 Ocak 2024


 

Sayısız teknolojik icat ve gelişmeler nedeniyle bağımlılık türlerinin küresel çapta arttığı 21. Yüzyılda, bağımlılıkla mücadele konusunda ülkemizde önemli adımlar atılmaktadır. Kurum ve kuruluşlar tarafından geliştirilen çok yönlü politikalar, programlar, projeler, eylem planlarının yanı sıra bu işi kendi isteğiyle yapan gönüllü çalışanlarda gerçekten takdire şayan. Bu gönüllülerden birisi de çok yakında İlçe Kaymakamımız olarak atanan Nurullah KAYA.
Ayrıca Türkiye Yeşilay Cemiyetinin de üyesi olan ve aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti Afyonkarahisar Şube Başkanlığı yapmış olan Sayın Kaymakamımız Nurullah KAYA, görev yaptığı İl ve İlçelerde bağımlılıkla mücadele adına birçok başarılı işe imza atmış. Çalıştığı İl ve İlçelerde çocuk ve gençlerimizin çeşitli spor dalları ile ilgilenmesi yönünde çalışmalar yürüterek, onların zamanlarını etkin ve verimli geçirmesine, bağımlılık yapan madde ve davranışlardan uzaklaşmalarına büyük katkısı olmuş. Özellikle, tüm Türkiye’ nin yakından tanıdığı, birçok şampiyonada madalya kazanarak ülkemizi onurlandıran ve en son 2023 Dünya Güreş Şampiyonasında Dünya şampiyonu olan Buse TOSUN ÇAVUŞOĞLU, Kaymakamımız Nurullah KAYA’ nın Yalova İlinde görev yaptığı sırada açılmasına vesile olduğu güreş kulübü ile sporcumuzun kariyerinde önemli bir yere sahip.
Sayın Kaymakamım öncelikle; toplumumuzu bağımlılık yapan, keyif verdiği yanılgısına düşüren maddelerin kullanımıyla ilgili genel bir haritasını çıkarabiliyor muyuz? Marmaris bu haritada ülkemiz genelinde hangi istatistiksel veride? Bunu sizden öğrenmek isteriz.

Emniyet Genel Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığınca oluşturularak kullanıma açılan NARVAS (Narkotik Veri Analiz Sistemi) projesinde, gün içerisinde narkotik birimlerimize gelen ve konum bilgilerini de içeren, ihbar ve müracaatların kayıtları anında sisteme eklenerek, İlçe ve mahalle bazında suç istatistikleri tutulmakta ve bir haritalanma yapılmaktadır. Ülke genelinde İlçemiz ile ilgili bir istatiksel veri belirtmek mümkün olmamakla birlikte, İlçemizde de bu tür maddelerin kullanımı mevcuttur.

Sayın Kaymakamım, kullanım yaşı her yıl güncellenen verilerde, sizlerin de belirttiği gibi hızla düşmekte. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalardan bahsedebilir miyiz? Çocuklarımızı korumak için Devletimizin attığı adımları bilmek isteriz. Aileleri bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz?

Devletimiz tarafından bu konuya özel bir ehemmiyet gösterilmekte ve birçok çalışma yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığımız ve Sayın Bakanımızın bu yönde verdiği mücadele eminim herkes yakından takip ediyordur.
İlk olarak okullarımızda bu konuda rehberlik servisleri bulunmaktadır.
Yine İlçemizde bulunan okulların giriş ve çıkışları düzenli olarak resmi ve sivil kolluk kuvvetlerince kontrol edilmekte, ayrıca her okulda bir okul irtibat görevlimiz bulunmaktadır. Okul irtibat görevlilerimiz okul müdürleri vasıtasıyla okullarda gerçekleşen olaylardan haberdar olmakta ve gerekli müdahaleyi yapmaktadır.
Çocuklarımızı en iyi biz tanırız, onlar üzerinde meydana gelen fiziksel ya da ruhsal değişiklikleri en ön önce biz ebeveynler fark ederiz. Bu nedenle, onları koruyabilmek adına çocuklarımızı ve gençlerimizi çok iyi gözlemlememiz, uyuşturucu türleri hakkında ve nerede nasıl bulunabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.
Bu kapsamda, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı TUBİM Büro Amirliğimiz personelince değişik tarih ve saatlerde, “En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi” ve NARKO REHBER Projesi kapsamında, okullarımızda öğrenci velilerine ve kamu kurumlarımızda görev yapmakta olan personele 2022 yılında 6 etkinlik ve 352 kişiye, 2023 yılında 9 etkinlik ve 310 kişiye narkotik konulu eğitimler verilmiş ve verilen eğitimlere devam edilmektedir.
Ayrıca, hali hazırda Emniyet Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen UYUMA Mobil Uygulaması ile uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak, toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde ve daha etkin hale getirmek suretiyle kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmak hedeflenmiştir.
Vatandaş olarak kolluk kuvvetlerimizin dışarıdaki gözü ve kulağı olmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. UYUMA Mobil Uygulamasını tüm vatandaşlarımızın telefonlarına indirmesini ve uyuşturucu kullanımına, satışına veya yapımı ve yetiştirilmesine şahit olunan durumlarda, anında bu uygulama vasıtasıyla konum bilgisi de dahil olmak üzere ihbarda bulunulmasının, uyuşturucu ile mücadelede çok faydalı olacağı düşüncesindeyim.
Bununla birlikte, Yeşilay koordinatörlüğünde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı yürütülmektedir. Bu programda, madde bağımlılığı eğitimi materyalleri, bağımlılık yapan maddeler, bağımlılık belirtileri, madde bağımlılığının insan üzerindeki etkileri, bağımlılık süreci ve bağımlılıktan uzak durmak için nelere dikkat edilmeli gibi konularda ebeveynlerin yeterli bilgi ve bilinç düzeyine ulaşması hedeflenmektedir.
Alo 115 YEDAM (Yeşilay Danışma Merkezi), Alo 191 hattı da, uyuşturucu ile mücadele isteyenlere destek olmak adına geliştirilmiş bir uygulamadır.

Kullanıcı sayısının artmaya devam etmesi, yapılan çalışmaların yanı sıra yeni ne gibi çalışmalar hazırlanıyor? Marmaris’ te ne gibi çalışmalar planlıyorsunuz? Bilgilendirirseniz seviniriz.

Ülkemizde madde kullanımı birçok ülkeyle karşılaştırıldığında oldukça düşük orandadır. Madde kullanım oranlarımız düşük olmakla beraber, ülkedeki genç nüfus göz önüne alındığında küçük yüzdelerin büyük rakamlar oluşturabileceğini de unutmamak gerekiyor. Uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele kurumların birlikte hareket etmesini gerektiren hassas bir konu ve topyekûn mücadele ile başarı sağlanabilir.
Üyesi olmaktan büyük bir gurur duyduğum Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ nin amacı doğrultusunda daha önce görev yaptığım yerlerde birçok başarılı çalışmamız oldu. Bildiğiniz gibi henüz Marmaris’ e atanalı yaklaşık 2,5 ay oldu. Bu süreçte İlçemizi ve kurumlarımızı tanıyıp, İlçenin sorunlarını öğrendik. Bu süreçten sonra, İlçemizde de daha önce yaptığımız çalışmalar gibi farkındalık yaratmak adına çalışmalar yapacağız. Zaten hâlihazırda bağımlılıkla mücadele ile ilgili olarak kurumlarımızca yürütülen çalışmaları geliştirip, daha geniş kitlelere sesimizi duyuracağız. Bununla birlikte, İlçemizde Yeşilay Cemiyeti’ nin bir temsilciliği bulunmamakta, tabi ki bununla ilgili de çalışmalarımız olacak.

Toplumumuzun her bir parçasını bu maddelerden korumamız gerekirken, her dönem yeni yeni maddeler çıkıyor ne yazık ki! Bu dönemin en göze batan maddesi metamfetaminin kolay elde edilebilen, fakat bıraktığı hasarların ağır olduğunu öğrendik. Bu madde ve benzerlerinden gençleri koruyabilmemiz için neler yapabiliriz?
Metamfetamin ile mücadele alanında kolluk kuvvetlerimizce sahada ve siber devriye faaliyetlerinde tespit edilen metamfetam kullanmaya yarayan ve piyasada satılan aparatların satışını yapan veya internet üzerinden paylaşım yapan kişi ya da kişilere Türk Ceza Kanununun 190. maddesinde belirtilen “uyuşturucu madde kullanımını özendirme” suçundan işlem yapılmaktadır.
Aynı şekilde piyasada kolaylıkla satışı gerçekleşen narkotik maddelerin etkileri veya ortaya koyduğu sonuçlar hakkında bilgilendirilmesinin sağlanmasına yönelik faaliyetlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu aşamada da, yukarıda hassasiyetle üstünde durduğumuz denetim ve gözetim mekanizmasının aile-okul-kolluk kuvveti sacayağı şeklinde yürütülmesi gerekiyor.
Okurlarımıza ve vatandaşlarımıza, bu mücadelemizle ilgili neler söylemek istersiniz?

Bağımlılıkla mücadelede davranışsal terapiler etkin mücadele için büyük önem taşıyor. Ayrıca, fiziksel aktiviteler de depresyon, kaygı bozukluğu ve anksiyetinin azaltılması, sosyal hayat kalitesinin arttırılmasının da büyük önemi var.
En önemlilerinden biri de konuşurken kişi yargılanmamalı, suçlanmamalı, konuşma tartışmaya dönüşmemeli, sakince dinlenmeli ve empati kurulmalıdır.
Bağımlılıkla mücadele sürecinde hem tedavi görecek birey hem de aile ve yakınları uzman hekimler ile görüşme halinde olmalıdır.

HAYATA GERİ DÖN

YAZAR : Işıl Yıkılmaz

28 Ocak 2024

HABERCİ

İlgili Başlıklar


Copyright 2024