Her ne yaşta olursanız olun, hangi eğitim düzeyine veya gelire sahip olursanız olun ortak noktalarınız korkularınız ve sevinçlerinizdir. Kadın doğası gereği doğum ayrıcalığına sahip mucizevi bir canlıdır. Tabi bunun getirdiği korkular ve bedenin erkekten çok daha mahrem hissettiği bir durumun da içindedir. Aynı zamanda toplumsal baskılar sebebiyle paylaşılamayan sorunlar veya doğal durumlar da söz konusudur kadın bedeniyle ilgili. Bunların doğurduğu korkular belki de zaman zaman daha kötü durumlara yol açabilir.
Dergimizde bu konuyu baz alarak Op. Dr. Derya Aslan anlatımıyla her ay kadın sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz bildiğiniz üzere. İstiyoruz ki soramadıklarınızı, bilmediklerinizi, korkularınızı paylaşalım. Ve geri dönüşümlerini alıyoruz fazlasıyla.
Duyduk ki doktorumuz Derya Hanım Marmaris’te bir muayenehane açıyormuş. Çok sevindik. Özellikle anne adaylarını ilgilendiren müthiş projeler bekliyor diyebiliriz Marmarislileri. Cinsel terapilerden suda doğuma kadar uzayacak bir yolculuk. Hayırlı olsun dileklerimizi iletiyor ve kendisine tüm kadınları ilgilendirecek güzel sorular yöneltiyoruz.
Marmaris’e ne zaman geldiniz? Gelişinizin Bir hikayesi var mı?
Marmaris’e 2015 yılında geldik. Uzun eğitim sürecinin ardından kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak Isparta kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesine atanmıştım. Isparta’da üç çocuğum dünyaya geldi. Çocuklar olduktan sonra insanın hayata bakışı değişiyor. Kaliteli yaşam daha fazla anlam kazanıyor. Marmaris’te bir aylık tatil için konaklama yeri ararken tesadüf eseri birkaç hafta içerisinde özel bir hastane ile anlaşıp kendimizi kalıcı konut ararken bulduk. Marmaris’in bize arzuladığımız keyifli ve huzurlu yaşamı sunabileceğine inandım. Karar vermekte çok zorlanmadık diyebilirim.
Bize biraz alanınızdan bahseder misiniz? Neden kadın doğum uzmanı olmayı tercih ettiniz?
Kadın hastalıkları ve doğum çok meşakkatli olmakla birlikte çok da keyifli bir branş. Hayatın başlangıcına vesile olmak, şahit olmak bir ayrıcalık. Geniş bir hastalık grubuna sahip olması insanı sürekli yenilenmeye iten dinamik bir alan. Hekim olmak zaten çocukluk hayalimdi. Kadın hastalıkları ve doğum bölümünü seçerken tıp eğitimim sırasında yaşadıklarım etkili oldu. Tabii ki doğumlarda yaşadığım heyecan en önemli etken oldu.
Kadınların jinekolog korkusu hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?
Aslında çok doğal bir tepki. En mahrem bölge ve en mahrem sorunlarla ilgili konularda kendini açmak çok kolay değil. Bu korku birkaç nedenli olabiliyor. Birincisi genital bölgenin başkası tarafından görülmesi, genital bölgenin yapısının normal olup olmadığı, koku vb. sebeplerle rahatsızlık verebileceği ile ilgili endişeler, ikincisi vajinal muayene esnasında canının yanıp yanmayacağı ile ilgili endişeler, üçüncüsü de muayene sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili endişeler.
“Muayeneye gittiğinizde hiçbir hekim genital bölgenizin nasıl göründüğüyle ya da tüylü olup olmadığıyla ilgilenmez, çünkü genital bölgemiz de aynı vücudumuzun diğer bölgeleri gibidir ve birbirinden çok farklıdır. Doktor sadece patolojik bir durum olup olmadığını inceler. Örneğin koku olması rahatsızlık verici bir durum değil tanı için bir veri olabilir ancak.”
Vajinal muayene kesinlikle can yakıcı bir muayene çeşidi değildir. Tabii ki muayenede kadına mahrem bir alan yaratılmalı, hazırlanması için yeterli zaman ayrılmalı ve kadın vajinal muayenenin bir parçası haline getirilmelidir. Zaman zaman bu koşullar yerine getirilmediğinde kadının gerginliğinden kaynaklı duyduğu rahatsızlıklar hem dilden dile korku unsuru olarak aktarılmakta hem de daha sonrasında yaşayacağı muayenelerde kadının korku duymasına sebep olmaktadır.
Jinekolojik muayeneye girecek bir kadın nasıl bir psikolojide olmalı?
Jinekolojik muayeneye giderken öncelikle her şeyin normal çıkacağı öngörüsüyle gitmek gerekir. Çünkü genellikle de böyle olur. Bir şikayet üzerine gidiliyorsa da olabilecek onlarca hastalık üzerinden kafa yormak çok yıpratıcı. Muayene neticesinde saptanan sadece bir hastalık üzerinden düşünmek, tanı ve tedaviye varmak en sağlıklı yol.
Jinekolojik hastalıklarla ilgili olumsuzluk yaşayan kadınların birçoğunun rutin muayene olmayan kadınlardan oluştuğu bilinmelidir. Birçok hastalık önlem alabileceğimiz ve erken teşhisle bertaraf edebileceğimiz uzun bir zaman sonrasında geri dönüşümsüz bir safhaya geçmekte olduğunu biliyoruz.
Kadın kendini nasıl rahat ve güvende hissedebilir?
Kadının muayeneye gelirken duyduğu endişelerin ve korkuların kendine has bir duygu olmadığını, çoğu kadın tarafından paylaşıldığını ve bunun hekim tarafından sonsuz saygı ve ilgiyle karşılanacağını bilmesi en önemli faktör.
Gebelik süresince hastalarınızla nasıl bir bağınız oluyor?
Gebelik uzun bir süreç ve bu süreçte yaklaşık ayda bir, bazen daha sık görüşmelerimiz oluyor. Onların en özel dönemlerinde yanlarında oluyorum ve kendilerini ailelerini ve yaşamlarını tanıma fırsatım oluyor. Bu da aramızda güven ve dostluk bağı kurulmasına vesile oluyor.
Özellikle gebeliği ilk defa yaşayan kadınlar sık sık telefonlarınızı çaldırıyordur… Eşiniz ve çocuklarınız için bu zaman zaman sorun oluyor mu?
Yaşadığımız bölge olarak eğitim düzeyi yüksek bir yerdeyiz. Acil durumlar dışında çok sık arandığımı söyleyemem. Hastalar özellikle acil olmayan ama sormak istedikleri konularda da mesaj ile iletişime geçiyorlar benimle. Acil olan durumlarda da zaman, mekân kavramı zaten ortadan kalkıyor. Eşim ve çocuklarım bu duruma alışkınlar ve ailemizde sorun teşkil etmiyor. Doğuma gideceğim zaman bile çocuklar aralarında bahse giriyorlar “kız mı olacak, erkek mi?” diye.
Siz 3 çocuk annesi bir kadın olarak yaşadığınız zorluklarda doktorunuzun etkisi nasıldı?
Kendi gebeliğimi kendim takip ettim. Doğumda arkadaşlarımdan yardım istedim doğal olarak J
Doğum fobisi olan hastalarınız var mı? Onlara yaklaşımınız nasıl oluyor?
Oldukça yaygın diyebilirim. İnsan bilmediği, yabancı hissettiği şeylerden korkar. Bu kaygıyla baş ederken en önemlisi doğuma bakış açısını değiştirmek. Ben hastalarıma doğumla ilgili bakış açılarını konuşarak, bilgiler vererek ve ne yaşayacağını anlatarak, bir nevi simule ederek bu korkularından uzaklaşmasını sağlıyorum. Bu amaçla gebelik dönemi, doğum ve yeni doğan dönemi ile ilgili bilgileri aktardığım, nefes çalışmaları yaptığımız, gebelerimin her sorusuna cevap bulabildiği eğitimler düzenliyorum.
Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar da çok yaygın. Artık yavaş yavaş farkındalıklar başladı mı sizce? Yoksa hala konuşulmayan bilinmeyen konular mı bunlar?
Pek değişiklik olmadığı düşüncesindeyim. Farkındalık var, konuşuluyor, biliniyor ancak umursamaz davranılıyor. En büyük sorun da bu. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların sonuçlarının nereye varacağı pek düşünülmüyor. Belki bizlere daha fazla iş düşüyor bu konuda. Ayrıca kamu kampanyalarının arttırılması gerekiyor.
Cinsel yollardan korunmak için hastalarınıza ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?
Öncelikle prezervatif kullanımı birçok cinsel yolla bulaşan hastalık açısından koruyucu. Prezervatif bazı hastalıklardan korunmak için etkili ancak yetersiz kalabiliyor. Partner sayısı seçiminde biraz özenli davranılması da tavsiyem arasında. Ayrıca rutin jinekolojik muayenelerin aksatılmaması gerekiyor.
Siz bir nevi doktor değil arkadaş, sırdaş oluyorsunuz aslında kadınlar için. En özellerini paylaşıyorlar sizinle. Siz bu durumda nasıl bir tavır sergiliyorsunuz? Doktor gibi mi arkadaş gibi mi?
Hastalarımın sorunlarını açıkça ifade edebilmeleri beni kendilerine yakın görmeleri beni mutlu ediyor. Bu rahatlığı hastalarıma aktarabildiğim kanısındayım. Ancak doktor hasta ilişkisinin belli çerçevede sınırlı kalmasının sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu ilişki dengesi zaman içerisinde kendiliğinden gelişen bir durum.
Yeni bir muayenehane açtığınızı duyduk. Farklı fikirleriniz de var, bunlardan biraz bahseder misiniz?
Muayenehanemde tüm teknik imkanlara sahibim. Jinekoloji ve gebelikle ilgili tüm rutin tetkik ve tedavileri yapabiliyor olmamın yanında gebelik sınıfları oluşturup gebelere özel eğitimler düzenlemek, cinsel eğitimler düzenlemek, cinsel danışmanlık hizmeti vermek ,suda doğum ünitesi oluşturup daha rahat doğum ortamı sağlamak,yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde halk merkezli eğitimler düzenlemek çok kısa zamanda hayata geçireceğim projeler arasında.
Cinsel terapi desteği de veriyor musunuz?
Cinsel danışmanlık hizmeti veriyorum. Tüm çiftlerle çalıştığım gibi öncelikle evlilik öncesi cinsel danışmanlığı çok önemsiyorum. İlk ilişki öncesi tüm çiftlerin mutlaka bu konuda destek alması gerektiğini düşünüyorum.
Biraz sizi doktor olan kimliğinizden sıyırıp tanımak isteriz. Belki bir arkadaş gibi. Siz de bize bir sır verseniz mesela?
Ben de jinekoljik muayene sırasında biraz da olsa gerginlik yaşıyorumJ
Dergimizde birçok konu hakkında yazılarınız yayımlandı. Bunun için size müteşekkiriz. Doktora gidemeyen, kimseye sorup bilgi edinemeyen, buradan ulaştığınız kadınlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Hayatınızdaki hiçbir sorun size özgü değildir. Mutlaka sizden önce karşılaşmış birçok insan vardır. Belki de sandığımız kadar karmaşık da değildir. Bilgiye ulaşmaya çalışırken eş, dost, akraba ve internetin yanıltıcı olabileceğini göz önünde bulundurun. Ne sorun yaşıyorsanız yaşayın sağlık profesyoneline başvurmaktan çekinmeyin.