SAĞLIK

Uyumlu Bir Nefes - Beden İlişkisi!

YAZAR : Enyy Dergi

26 Ocak 2023


Nedir Bu Her Yerde Konuşulan Pilates!

Kimilerinin yalnızca “pilates topu” ile yapıldığını sandığı, kimilerinin “Pilates sadece kadın sporudur” dediği, kimlerinin ise pilates salonlarına giderek havalı pozlar çekip sosyal medyada paylaştığı bu bilinmezliklerle dolu egzersiz dalı hakkında detayları sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle her şeyin olduğu gibi bu egzersiz branşının da bir tarihi var. Bu tarih hakkında birtakım bilgileri edinmek nasıl bir egzersiz ile uğraştığınızı daha iyi anlamanıza sebep olacaktır. Dilerseniz tarihine şöyle bir göz atalım…

Pilates Tarihi

Pilatesin yaratıcısı olan Joseph Hubertus Pilates 1883 yılında Almanya’da doğmuştur. Geçirmiş olduğu birkaç rahatsızlığından dolayı tıp ve spor kitapları okuyarak kendi hastalıklarına çözüm bulmuştur. Yoga, dans, kayak, ağırlık ve savunma sporu üzerine uzmanlaşmış ve bunların birleşiminden pilatesi yaratmıştır. I. Dünya Savaşı’nda yaralanan askerleri tedavi etmek amacıyla pilatesi çok sayıda insan üzerinde kullanıp başarı elde edince herkesin dikkatini çekmiştir.

Savaştan sonra eşi Clara ile Amerika’ya yerleşip bu branşın adını da koymuş olduğu ilk pilates stüdyosunu açmıştır. Bu stüdyoda ağır antreman programları olan boksörleri ve bale öğrencilerini çalıştırmıştır. Joseph Pilates sayesinde birçok insan omurgasındaki duruş bozukluklarından kaynaklanan sıkıntılarından kurtulup daha sağlıklı bir hayat sürmüştür.

Pilatesin Faydaları

Daha Dik ve Düzgün Bir Omurga!

Toplumda çok sayıda insanın farkında bile olmadan sahip olduğu omurgasından kaynaklanan duruş bozukluklarını pilates sayesinde öğrenebildiği bir gerçek vardır. Bu egzersizler ile sizler daha önce hiç bilmediğiniz ancak tıpta yeri olan bir takım duruş bozukluklarınızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu duruş bozuklukları kendilerini genel olarak sırt, boyun ya da bel ağrısı olarak hissettirebilir, bazen de ağrı hissettirmezler ama olmadıkları anlamına gelmez. Omurganızın daha sağlıklı olması için düzeltilmesi gerekmektedir. Bu duruş bozuklukları düzeldikçe kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissedersiniz. Dik ve düzgün bir omurga sizlere her zaman daha iyi hissetirecektir.

Kemik Yoğunluğunda Artış!

İlerleyen yaş ile birlikte oluşan kemik erimesi bir çok insanın hayat kalitesini düşürmektedir. Bunun sonucunda kırık riskleri ve hareket kabiliyetlerinde kısıtlanma görülür. Bu rahatsızlık temelinde ağrıları da barındırdığı için kişi her gün bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalır.

Aslında bunun sebebi kemiklerdeki yıllar içinde oluşan deformasyon ve hasarlardır. Kaslarda azalma ve zayıflama da buna eklenince kişi için yaşlanma hissiyatı daha da artış gösterecektir. Pilates tüm bu olumsuz koşullara alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Kemik yoğunluğunda azalma görülen ve bu sıkıntıları çeken kişiler için pilates artık birçok doktorunda ilaçlar ile birlikte önerdiği bir egzersiz şeklidir. Güçlenen kemikler ve kaslarla daha kaliteli bir yaşam sürmek mümkün olabilmektedir.

Daha Güçlü Kaslar!

Tüm vücudu saran kas kütlesine çok büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle omurga çevresindeki kaslar ve vücudun daha güçlü olmasını sağlayan karın bölgesindeki kas gruplarını hedef alır. Pilates kemiğe yapışan derin kas gruplarını çalıştırmaktadır. Bu nedenle kas kütleniz artarken duruşunuz değişir. Ancak bu değişim dışarıdan bir vücut geliştirme sporcusu gibi görünmez. Pilates yaptığınızda daha ince ve uzun kaslara sahip olur bu bağlamda daha fit ve sıkı bir görüntüye kavuşursunuz. Pilatese ara verdiğiniz dönemlerde de vücudunuzda büyük değişimler olmaz.

Birçok insan pilatesin kilo vermek için yapıldığını sanıyor. Uygun bir diyet ile desteklendiği takdirde bu mümkün olabilir. Ancak pilatesin ana hedefi zayıflamak değil daha güçlü ve düzgün bir vücuda sahip olmaktır. Estetik görünüm arzusu içinde olan herkesin zaten belirli bir diyet programını uygulaması gereklidir.

Daha Esnek Bir Vücut!

Sağlıklı ve formda olmanın temel şartı esnek kas gruplarına sahip olmaktır. Gün içinde hep aynı hareketleri yapan insanların her gün aynı kasları çalışmaktadır. Bu da zamanla o kasların boylarının kısalmasına ve gergin bir duruma gelmelerine sebep olur. Bunun sonucunda ise duruş bozuklukları ilerler ve kas ağrıları ortaya çıkar. Doğal olarak yaşam kalitesi düşer.

Gergin kasları pilates ile çalıştırarak esnetebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Özellikle fibromiyelji rahatsızlığı olan kişilerin kaslarını esnetip oralardaki hareketliliği arttırması çok önemlidir. Bunu pilates ile doğru formda ve açıda yapabilirsiniz.

Özellikle erkeklerin kasları bayanlara göre daha gergin olup yaşadıkları kas ağrıları daha fazladır.

Bu nedenle antreman programlarına pilatesi de eklemeleri gerekir. Birçok insanın bildiği yanlış bir bilgi olarak paylaşalım ki sadece yürüyüş yapmak ya da hareketli bir işte çalışıyor olmak bahsettiğimiz bu esnekliği sizlere kazandırmaz. Pilatesin yerini hiç bir sıradan yaşam tarzı alamaz.

Pilatesin prensiplerinden olan nefes size hareketle birlikte doğru nefes almayı öğretmeyi amaçlar. Böylece egzersiz esnasında kaslarınıza oksijeni doğru biçimde gönderip serotonin (mutluluk hormonu) seviyesini arttırır. Ayrıca kaslarınızı çalıştırırken nefes alıp vermeye odaklandığınız için sizi diğer düşüncelerden arındırır. Bu da stres hormonunun azalmasını sağlar. Bir pilates egzersizinden çıktıktan sonra kaslarınız çalışmış, düşünceleriniz sakinleşmiş ve bedeninizi yenilenmiş hissedersiniz.

Pilatesi Kimler Yapabilir…

Pilates her yaş gurubunda herkesin uygulayabileceği kişiye özel programlarla hazırlanan bir egzersizdir. Hamileler bile pilates yaparak bu süreci daha rahat atlatabilirler. Doğumdan sonra kasları daha hızlı şekle girer. Herhangi bir rahatsızlığı olan kişiler ise doktorlarının tavsiye ettikleri şekilde pilates yapabilirler.

Özetle pilates kaslarınız ile bağlantı kurmanızı sağlayıp beden farkındalığınızı arttır. Böylelikle fit bir görünüm ve güçlü kaslar ile size daha kaliteli bir yaşam sunar

FADEN DERELİ PİLATES EĞİTMENİ

MONTENEGRO DA OLAN EĞİTMENİMİZE SEVGİLER

Uyumlu Bir Nefes - Beden İlişkisi!

YAZAR : Enyy Dergi

26 Ocak 2023

SAĞLIK

İlgili Başlıklar


Copyright 2024